Universiti Kuala Lumpur (UniKL)

Universiti Kuala Lumpur mempunyai kesembilannya yang telah siap di Pasir Gudang, Johor Bahru pada tahun 2010. Kampus yang terletak di Bandar Seri Alam, akan memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan modal insan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI). Bercakap pada majlis pecah tanah UniKL Pasir Gudang dan Mara Junior Science College Johor Bahru semalam, 6 Mac, 2008, YB Dato ‘Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pembangunan Usahawan dan Pembangunan Koperasi berkata, “kehadiran UniKL Pasir Gudang memang sangat tepat pada masanya kerana pembangunan pesat di Selatan Johor akan meletakkan rantau ini sebagai hab kedua dengan peluang pekerjaan yang berkembang pesat selepas Lembah Klang “. Beliau menambah, “Para graduan UniKL Pasir Gudang akan dapat memainkan peranan yang penting dengan berkhidmat perniagaan teras WPI kerana mereka sangat dilengkapi dengan pengetahuan dan hands-on kemahiran dalam bidang kejuruteraan kualiti, logistik industri, instrumentasi proses perindustrian dan kejuruteraan kawalan, penyelenggaraan loji perindustrian serta kejuruteraan minyak dan gas “.

Dibina pada kos 196,5 RM juta di atas sebidang tanah seluas 24 hektar, UniKL Pasir Gudang mempunyai kapasiti maksimum 1,500 pelajar. Ia akan menawarkan 5 Ijazah dan 5 Program Diploma bagi pengambilan pertama Julai ini yang akan datang 2008 di mana ia akan beroperasi dari kampus sementara di Masai. Pada masa ini, UniKL mempunyai sejumlah 11, 527 pelajar di lapan kampus yang terletak di seluruh Semenanjung Malaysia. “UniKL Pasir Gudang akan menjadi kampus cawangan hanya UniKL di Johor dan saya telah diminta MARA untuk mengembangkan lagi pembangunan UniKL Pasir Gudang selaras dengan peranan penting yang hendaklah selaras dengan pertumbuhan pesat WPI. Pengembangan adalah sangat penting untuk membolehkan UniKL Pasir Gudang untuk menawarkan lebih banyak program dalam bidang IT, elektrik dan elektronik, teknologi kimia, bioteknologi dan perubatan, yang merupakan bidang niche utama WPI “, kata Dato’ Seri Khaled.

Dato’ Seri Khaled juga menyaksikan pertukaran dokumen untuk MOA antara Universiti Kuala Lumpur, Aero-Bildung GmbH dan SAS Aero Perunding Sdn. Bhd. Perjanjian itu akan membolehkan Institut UniKL Malaysia Aviation Technology (UniKL MIAT) yang memberi tumpuan dalam teknologi kejuruteraan penerbangan, untuk melantik kedua-dua Aero-Bildung dan SAS Aero sebagai pembekal teknologi bagi UniKL MIAT untuk mendapatkan Keselamatan Penerbangan Eropah Agency (EASA) Bahagian 147 Kelulusan dan menjadi EASA diluluskan Penyelenggaraan Organisasi Latihan.

Turut hadir pada majlis itu telah Y.A.Bhg. Tun Musa Hitam, Pengerusi UM Land, Y.Bhg. Datuk Nam Marthinin, Ketua Pengarah MARA dan Y.Bhg. Dato ‘Zolkipli Abdul, Pengerusi Majlis UniKL

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s