Litar Pasir Gudang

Dibina pada tahun 1986, Litar Johor adalah kelas motor antarabangsa pertama perlumbaan litar di luar Lembah Klang. Ia pada mulanya disediakan untuk peminat yang semakin meningkat tempatan tetapi tidak lama lagi mendapat pengiktirafan bukan sahaja di rantau ini, tetapi juga di peringkat antarabangsa. Walaupun ia adalah maka litar yang agak baru, konfigurasi mencabar 3.86km segera mencapai penghormatan dan kekaguman di kalangan persaudaraan perlumbaan. Pada tahun 1990, hanya empat tahun selepas ia dibina, litar telah dinaik taraf kepada FIM ketat Dunia homologation keperluan GP. Pada tahun 1998, ia menjadi tuan rumah World Motorcycle Grand Prix Championship. Semenjak itu, ia telah menjadi tuan rumah tetap acara tempatan dan serantau.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, lumba motor dalam hampir semua kategori telah menjadi pantas muncul aktiviti sukan kegemaran, bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di peringkat global. Dari perlumbaan motosikal jalanan untuk perlumbaan go-kart untuk Formula 1, semangat melebihi dari kelajuan bilangan dan magnitud peristiwa yang boleh dianjurkan secara profesional di tempat kejadian domestik. Ia masih benar bahawa lumba mempunyai bahaya, tetapi dengan organisasi profesional dan litar yang ditetapkan secara khusus, ini secara drastik dikurangkan.

Sebagai resort sukan, kami akan menawarkan bukan sahaja premis untuk acara tersebut, tetapi juga kemudahan bagi memenuhi keperluan bersiar-siar atau bercuti perlukan untuk orang ramai dan para peserta. Ia menawarkan kemudahan dan kepakaran daripada pembelajaran asas-asas perlumbaan sehingga untuk acara bertaraf dunia hosting. Kami percaya bahawa perlumbaan boleh dan PERLU menjadi urusan keluarga / sosial berpatutan terlalu. Konsep resort khususnya menekankan titik bahawa peristiwa-peristiwa di Litar Johor akan bukan sahaja menjadi sukan di alam, tetapi merangkumi aspek yang lebih sosial setiap acara.

Terletak dalam jarak memandu singkat ke lebuh raya utama negara pan-domestik dan mata keluar ke negara jiran Singapura, Litar Johor juga mudah diakses oleh Lapangan Terbang Senai. Ini telah memainkan peranan utama dalam membuat Pasir Gudang destinasi pelancongan yang semakin meningkat serta hab komersial. Terdapat banyak indah golf resort bertaraf antarabangsa mudah dicapai dan hanya sebagai mudah diakses kawasan marina untuk sukan air serta destinasi pelancongan alam semula jadi.

Litar ini beralamat di Jalan Litar, 81700 Pasir Gudang Johor Garul takzim. lebih kurang 5 minit dari homestay kami.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s